Týdenní téma u Berušek : Barevný podzim 27.9 – 1.10.

Posted By on 1.10.2021

KDYŽ JE LÍSTEK UNAVENÝ, TAK SE VĚTVE PUSTÍ

A KDYŽ PADÁ DOLů K ZEMI, TAK SI K TOMU ŠUSTÍ.

Slunečné léto předalo vládu panu podzimu. Berušky se v tomto týdnu naučily pozorovat krásy podzimních barviček. Sbíraly opadané listy ze stromů, se kterými se dá vymýšlet spoustu zajímavých činností. Nejprve se je učili počítat a třídit podle barev. Zkoumali jejich rozmanitý tvar a strukturu. Kouzlili barevnými voskovkami – přes průklepový papír vykreslovali jejich podobu. Také jsme s dětmi vyzkoušeli techniku vyškrabávání. Namalovaný papírový list přetírali černou tuší a pomocí špejlí vyškrabávali ornamenty. Potom si lísteček dolepili vyraženými tvary.

Při toulkách podzimní krajinou nasbíraly děti kaštany a přinesly je do školky, kde je každoročně používáme k dalšímu tvoření. Podle předlohy se berušky seznamovaly se základními geometrickými tvary jako je trojúhelník, kruh, čtverec a obdélník a z kaštanů se učily tyto tvary poskládat. 

Každý čtvrtek k nám do oddělení docházejí studentky z pedagogické školy, které celé dopoledne s dětmi pracují v rámci pedagogické praxe. Společnými silami se snažili s dětmi otiskovat listy a vytvořit z nich ježečka. Někomu se to vedlo lépe, jiní si s tím nevěděli rady. Ale nakonec se to všem dětem povedlo a jako vždy byli odměněni slovní pochvalou.

K tvoření také rádi využíváme plastelínu. Tento týden děti zkoušely vyrobit stromy a listy. Krásně si při práci s modelínou procvičili jemnou motoriku a prostor dostalo dětské tvoření s prvky fantazie.

V pátek jsme se seznámili s jeřabinami. Krátkou básničkou jsme zjistili, že se z nich dají udělat třeba korálky pro princeznu. My jsme s dětmi využili obtisk prstíku a na větvičce se rázem objevilo několik jeřabin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *