Týdenní téma u Berušek : Vítej, podzime! (20.-24.9.2021)

Posted By on 1.10.2021

Jelikož se nám léto pomalu ztratilo, přišel s nadvládou pan Podzim. S dětmi jsme začali pozorovat změny nejen v počasí, ale také v přírodě, kde se nám vše začíná zbarvovat do nejkrásnějších barev, které podzim umí vyčarovat. Zjistili jsme, že i když svítí sluníčko, mnohdy už tolik nehřeje, jako v létě. Také jsme zjistili, že nám příroda nachystala různé změny v počasí – vítr, mlhu, déšť a sychravá rána.

Písnička s kytarou: „Podzim“

Říkanka s ukazováním:

PŘIŠEL PODZIM, HRUŠKY ZRAJÍ

JABLÍČKA SE ČERVENAJÍ.

PLNÝ KOŠ JICH NATRHÁM,

KAŽDÉMU Z VÁS JEDNO DÁM.

NATÁHNU SE PRO JABLÍČKO,

NATÁHNU SE PRO HRUŠTIČKU,

VŠECHNY SROVNÁM DO KOŠÍČKU.

Říkanka s pohybovou hrou:

KDO TO LETÍ OBLOHOU, ČERNÉ BŘICHO BEZ NOHOU.

NEMÁ RUCE, NEMÁ HLAVU, POKROPIL NÁS PRO ZÁBAVU. (MRAK)

Vítali jsme pána Podzimu a také jsme ho vyráběli: k této práci jsme potřebovali vodové barvy, tvrdý výkres podzimních barev, nůžky, lepidlo a vyražené malé lístečky. Všem dětem se pan Podzim velmi povedl.

Pracovali jsme s nejrůznějšími přírodními materiály, děti si vyzkoušely stavět z malých klacíčků různé tvary dle zadaných pokynů.

Abychom vyzkoušeli, jak čaruje vítr, využili jsme dechovÁ cvičení s pingpongovým míčkem. Děti zjistily, že není tak jednoduché, ovládat svůj dech, jak se zdá 🙂 Některé děti zkoušely dráhu z plastelíny, jiné pak foukaly s míčkem v herně na koberci.

Kromě dechových cvičení a logopedických chvilek si děti vyzkoušely pozdravit pána Podzimu – dramatizace situace (slaměný klobouk). Povídali jsme si o situacích, které se na podzim vyskytují – orba na poli, sklízení ovoce, změny počasí, změna oblékání a jiné. Loučili jsme se s ptáčky – hlavně jsme mávali vlaštovce, která odlétá do teplých krajin (procvičování grafomotoriky).

Procvičili jsme předmatematické představy – hra s pet vršky (jaké barvy jsou podzimní, zvedni 1 lísteček, zvedni 2 lístečky…..atd.). Děti si procvičily zrakovou percepci – zrcadlení dřevěných tyčinek – tvar, který byl postaven v řádku, měly děti za úkol zrcadlově obrátit. Dařilo se nám 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *