TÝDENNÍ TÉMA U BERUŠEK

Posted By on 15.11.2021

8.11. – 12.11.2021

ROZMARY POČASÍ – SVATÝ MARTIN

Během celého týdne byly děti plny očekávání, jestli pomyslně dorazí Martin na bílém koni. V pondělí jsme přečetli veršovaný příběh o tom, kdo to Martin byl. Společně jsme dramatizovali obsah legendy. Prožitkové učení je pro děti velmi důležité. K předvádění Martina jsme využili vyrobené koně, plášť a korunu. V rámci pohybových cvičení si procvičili slalom mezi kuželkami. Střídali jsme různé tempo běhu (klus, cval, trysk). Znázorňovali jsme padající vločky. Aby si děti procvičily paměť, naučily se básničku :

MARTIN JEDE

Z DÁLKY SLYŠÍŠ PODKOVIČKU,

MARTIN JEDE NA KONÍČKU.

TO ZAS BUDE SMÍCH,

AŽ NAPADNE SNÍH.

V pondělí ráno si děti během čekání na plavání vybarvily pastelkami tematické obrázky. Naučili jsme se, že se svátkem svatého Martina se pojí ochutnávání husy. Taková do zlatova upečená svatomartinská husa, to je ale náramná dobrota. Někteří nám prozradili, že doma jim maminka k obědu takovou husu upeče. My jsme si v rámci tvoření vyrobili husy z papíru.

Procvičili jsme i psaní tužkou, zopakovali si správný úchop a natrénovali horní vázaný oblouk. Koníček musel přeskočit sněhové vločky.

Při hudební výchově probíhal nácvik nové písničky. Martin jede na koni. Děti doprovázely klavír na hudební nástroje. V pracovních činnostech nás čekala výroba hlavy koníčka. Vystřiženou hlavu si děti nejprve potřely inkoustovou barvou a po zaschnutí nalepily sněhové vločky a dokreslily zmizíkem oko a uši. Nakonec provlékaly kousek vlny a dodělaly hřívu.

Dechová gymnastika je každodenní součástí pracovních činností ve školce. Pro děti jsem si tento týden připravila přenášení alobalových kouliček na předpřipravený obrázek s modrými puntíky. Pomocí nádechového proudu děti nasály kuličku a musely umístit na dané místo na obrázku. Některým dětem tento úkol dělal problémy, ale nakonec se to všem podařilo.

Podkovičky – procvičování předmatematických představ a zrakového vnímání. Děti musely umístit rýsováčky přesně podle předlohy.

Symbolem štěstí je podkova. Podkovičky neodmyslitelně patří ke každému koni. Zručnost si děti procvičily při namotávání alobalu na vystřiženou podkovičku z kartonu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *