Týdenní téma BERUŠKY

Posted By on 21.1.2022

17.1. – 21.1. 2022

ZVÍŘÁTKA V ZIMĚ

Medvěd zajíc, vlk a liška, po lese si běhají.

V zimě chtějí plná bříška, potravu si hledají.

Tuhle kořen, támhle šiška, do zásoby schovají,

v pelíšku se teple schoulí, zimu v klidu přečkají.

Společně jsme probírali, jak jednotlivá zvířátka přečkají zimní období. Jak shánějí potravu a jak si dělají zásoby na zimu. Aby si děti básničku lépe zapamatovaly, spojili jsme ji s pohybovým cvičením.

Na interaktivní tabuli shlédly děti pohádku „O BUDULÍNKOVI “ a potom musely převyprávět její obsah. Společně jsme si příběh zdramatizovali a vžili se do rolí lišek, Budulínka, babičky a dědečka.

Na velký formát papíru jsme namalovali temperovými barvami snížek, otiskovali stopy lišky a medvěda, dozdobili sněhovými vločkami….společné tvoření nás vždycky moc baví. Domlouvat se, kdo co vytvoří a jak si se vším děti poradí. Ve školce je vedeme k tomu, aby si děti samy nachystaly a uklidily pomůcky.

Aby děti rozeznaly více stop, další aktivitou bylo jejich tiskání – jezevec, zajíc, rys, divočák, bažant atd. Konkrétní zvířátko si všichni vymalovali, aby jsme se v tom vyznali.

Hezkým zvykem v naší školce je oslava narozenin. Tento týden to vyšlo na Ladíka, který společně s námi oslavil své šesté narozeniny. Pochutnali jsme si na karamelovém medovníku a každá Beruška si ještě domů odnesla lízátko.

Náladu nám vždycky spraví nějaká veselá písnička. Tento týden jsme se naučili jednu úplně novou. Jmenuje se „DO PELÍŠKU “ a zpívá se v ní o tom, že některá zvířátka zimu skoro celou prospí.

Opakovali jsme si základní číslovky do šesti. Děti měly za úkol vyskládat tolik kostek, kolik znázorňuní tečky na konkrétním obrázku.

A protože opakování je matka moudrosti se říká, počítat děti musely i při další práci. Na pracovním listě musely vybarvit tolik ptáčků, kolik jim určila kostka.

Ve čtvrtek za námi přijeli dva kouzelníci. Děti s otevřenými pusinkami sledovaly, jak jim to čarování šlo. Jeden uměl i žonglovat s kuželkami a míčem. Některé děti si kouzlení vyzkoušely na vlastní kůži. Použily kouzelné zaříkávadlo a rázem se z nich stali také kouzelníci.

Ještě jsme si zahráli na velké medvědy a chytré lištičky a vyzkoušeli si, jak v zimě spinkají v brlohu. Zvířátko si děti vystřihly, nalepily a ozdobily vyraženými sněhovými vločkami.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *