BERUŠKY – TRADICE A ZVYKY …VELIKONOCE

Posted By on 19.4.2022

(4.4. – 13.4.)

Období těsně před Velikonocemi je pro nás ve školce obdobím každodenního tvoření, vyrábění a rozvíjení dětské fantazie. Velikonoce patří mezi důležité svátky jara a celé období před nimi je naplněno řadou zajímavých lidových tradic a zvyků. Postupně začínáme s nácvikem a opakováním tradičních říkadel a koled s tematikou Velikonoc.

HODY, HODY, DOPROVODY, DEJTE VEJCE MALOVANÝ, NEDÁTE – LI MALOVANÝ, DEJTE ASPOŇ BÍLÝ, SLEPIČKA VÁM SNESE JINÝ. V KOMOŘE, V KOUTKU, NA ZELENÝM PROUTKU.

Připomínáme dětem, že jsou Velikonoce spojeny s jednotlivými symboly. Prvním z nich je KRASLICE .V rámci pracovních činností děti obkreslovaly tvar vejce, potom vystřihly a nazdobily.

K barvení vajíček jsme použili mramorové barvičky. Jednoduchou technikou se dá s dětmi vytvořit tolik barevných kombinací. Společně s dětmi jsme si nazdobili větvičky vrby, na kterou jsme zavěsili kraslice, které měly děti za úkol vyrobit si doma s rodiči.

Grafomotorické cvičení se také týkalo velikonoční kraslice. Úkolem bylo dozdobit vejce podle předlohy.

Dalším symbolem je velikonoční ZAJÍČEK. Děti jsou velmi manuálně zručné. Nejprve si z barevného papíru vytvořily ruličku, kterou nastříhaly na tenké proužky a těmi si všichni vyzdobili svého zajíčka.

Třetím symbolem je KUŘÁTKO. Ze žlutého papíru jsme vystřihli kruh a slepili k sobě. Nastřihali po obvodu jednotlivé pásky a ozdobili očima a nožkama. A veselé kuřátko je na světě.

K Velikonocům neodmyslitelně patří i POMLÁZKA A MÁJKA. Některé děti nám na ukázku přinesly svou z domova. Dokonce mají kluci i šikovné dědečky, kteří jim tatar sami upletli. My jsme je využili při procházce po vesnici, během které jsme šli koledovat např. na obecní úřad, do pekárny, do květinářství k paní Packové, do školní jídelny, do ředitelny za panem ředitelem a dokonce jsme šli zazpívat i do obchodu k panu Gregovskému. Děkujeme všem, kteří děti obdarovali sladkostí.

Další ze symbolů je BERÁNEK. Vyráběli jsme přáníčka, na kterých beránek figuroval. Ze zbytků vlny jsme nastříhali krátké kousky a nalepili je na tělo beránka.

SLEPIČKA také patří k symbolům. Svačinový pytlík jsme naplnili starou výplní z polštáře, vatovou tyčinkou obtiskly barevné tečky a nalepili očičko a peříčka.

Během týdne si děti vymalovávaly obrázky s tematikou velikonoc, počítaly ztracená a v prostorách třídy a herny schovaná vejce, skládaly vajíčkové puzzle a hledaly dvě k sobě patřící vejce.

Určitě jsme toho během dvou týdnů stihli ještě mnohem více, ale to vám určitě děti pověděly samy. Některé naše výrobky jste si mohli prohlédnout na velikonoční výstavě, která se konala v rámci velikonočních dílen na obecním úřadě. Přeju vám sluníčkové jaro…p. uč. Olga

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *