Týdenní téma u „Berušek“ – Zvířátka a jejich mláďátka (19.-22.2022)

Posted By on 25.4.2022

Po dlouhé době, kdy už jsem konečně porazila nepříjemnou nemoc, jsem mohla prožít s dětmi kouzelný týden. Tento jarní týden nám velmi rychle utekl, protože se nám pokrátil o Velikonoční pondělí. Ale i přesto jsme si ho užili se spoustou zábavy a zajímavostí. Hned v úterý nás čekalo ve školce hudební vystoupení pana Soldána, který si pro děti připravil hudební abecedu. Během představení dětem povídal o kytaře a jejím využití, rozdílu mezi kytarou klasickou a elektrickou. Všichni jsme si společně zazpívali známé i neznámé písničky a bylo to velmi příjemné. Od úterý jsme si s dětmi povídali na téma „Domácí zvířata a jejich mláďátka“. Všechny děti poznají mnoho domácích zvířat, vědí názvy jejich mláďat a dokonce ví, jaké využití tato zvířata mají. Aby téma bylo zábavné, zapojila jsem děti do známé písničky „Když jsem já sloužil“. Nejen, že jsme si zopakovali číslovky, ale také procvičili paměť a postřeh, protože co si budeme povídat, zapamatovat si 9 let, jak jdou po sobě, je chválihodné. K tomuto tématu jsem samozřejmě naplánovala i výtvarnou činnost – tentokrát to byla „kravička“ a „ovečka“. Pracovali jsme s vodovými barvami, lepidlem, nůžkami, filcovými kolečky a barevným papírem. Děti, jako obvykle, byly velmi šikovné a kreativní.

Abychom téma doplnili i prožitkem, tak jsme pro děti zařídili návštěvu u zvířátek na dvorečku u paní Milerové. Tímto ji moc děkujeme. Děti mohly vidět dvě krásná selátka a slepičky. Poté jsme ještě navštívili slepičky a malé králíčky u naší paní asistentky Haničky. Samozřejmě jsme nezapomněli na krmení v podobě sušeného pečiva.

Cestou z vycházky jsme se s dětmi stavili na dětském hřišti, kde se děti vydováděly.

Na školní zahradě jsme propleli a pohrabali záhon, který jsme si připravili pro vysetí zeleniny, kterou pak rádi a s chutí sníme.

Také jsme s Terezkou oslavili její narozeniny a popřáli ji hodně zdraví, štěstí, lásky a spoustu hodných kamarádů.

Poté nás čekal den, kdy za námi chodí mladé slečny praktikantky – učitelky. S dětmi si začaly povídat o Ekologii a životním prostředím, protože v pátek 22.4. nás čekal „Den Země“, který jsme společně a patřičně oslavili. Spoustu dětí vědělo, že má naše planeta Země svátek a tak společně se mnou vymýšlely a plnily různé aktivity na toto téma. Co se dětem hodně líbilo, byl velký osvětlený glóbus, na kterém si děti ukazovaly všechny státy a kontinenty, které na planetě jsou. Dokonce našly i Českou republiku a v tom nastalo překvapení, jak vlastně malý stát jsme oproti jiným 🙂 Děti měly spoustu otázek, na které jsem nestačila odpovídat, ty šikovnější, co již umí písmenka, si dokonce samy četly názvy oceánů a moří.

Planetu Zemi jsme dokonce i namalovali, ale sami se zeptejte dětí, jestli jsme k tomu potřebovali barvy? 🙂 Zajímavá výtvarná technika je velmi bavila. K tomu, abychom dobře věděli, co planetě škodí a v čem je potřeba planetě pomáhat jsme s dětmi vymalovali různé obrázky, o kterých jsme si celé dopoledne povídali.

Nakonec jsme si zazpívali písničku „Chválím Tě, Země má“….. a podobu Země jsme se snažili udělat z našich vlastních těl, chytnout se společně za ruce a uvědomit si, že pouze společnými silami se o planetu dokážeme správně postarat. Celý týden jsem se snažila, aby k sobě byly děti ohleduplné, vnímavé, kamarádské, neustále vysvětlujeme, jak důležité to v našem životě je. Protože občas se i u Berušek najde někdo, kdo nám náladu pokazí tím, že je občas škaredý. Ale nás to nevykolejí, i tak se máme všichni rádi. Nezapomínejme na povinnosti „předškoláka“, rodiče jistě s dětmi pilně opakují, všechny důležité oblasti, které je ještě potřeba zvládnout, než děti nastoupí do 1.třídy základní školy. Všechny zajímavosti budou vyvěšeny na nástěnce ve školce.

Vaše p. uč. Mirka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *