Týdenní téma u „Berušek“ – Kamarádi ve školce

Posted By on 23.9.2022

Ani jsme se nenadáli, a utekl nám další týden, jako voda. Děti ve třídě „Berušky“ se začínají postupně poznávat a dokonce už znají některá jména kamarádů. Zeptejte se doma, jestli se už ve třídě s někým spřátelily???? Začínají se nám budovat krásná přátelství a máme radost, že se k sobě děti pěkně chovají, a pokud ne, my je to určitě naučíme 🙂 O kamarádství jsme si povídali celý týden a s ním jsme spojili veškerou činnost ve třídě. Opakovali jsme písničku „Kamarád“ a naučili jsme se novou písničku, tentokrát i s pohybem v kruhu „Jak se jmenuješ“? Jestlipak ji umí Vaše dítko zazpívat a zatleskat?

Děti pracovaly s temperovými barvami, které neobvyklým způsobem tupovaly na předchystané obličeje. Měly za úkol vytupovat celou svoji hlavu a po zaschnutí namalovat štětcem svůj obličej. Nakonec si přilepit papírové vlasy. Otázka zněla – znáš barvu svých vlasů? A máš vlasy dlouhé, nebo krátké?

A aby toho přátelství nebylo málo, obkreslovaly jsme své ruce vedle svých kamarádů a také jsme spoustu kamarádů kreslily a lepily dovnitř plakátu.

Nejen, že se učíme znát jména kamarádů, ale také zkoušíme poznat své písmeno, na které začíná naše jméno. Všechny děti, které se zúčastnily této činnosti mě velmi překvapily, protože každý z nich to bezvadně zvládl. Měly za úkol, vytupovat barevnou houbičkou své začáteční písmeno a poté ho najít ukryté mezi ostatními písmeny a označit ho barvou. Posuďte sami, jak jim to náramně šlo a to je úkol pro velké školáky 🙂

Také se děti tento týden seznámily s nůžkami. Některé z nich ještě nůžky nikdy nedržely v ruce. Bylo to zajímvé a zase jsme si ze všeho udělali zábavu a to tak, že jsme si nalepily barevný pruh papíru a na malý karton jsme nakreslili černým fixem obličej. Děti měly za úkol stříhat po čáře.

Nejenže děti umí krásně tvořit, ale také je baví cvičení a pohybové chvilky, které jsou pro ně nové a zábavné. Ani přitom nepostřehnou, že si procvičí celé tělo.

Cvičíme i s říkankami:

POSADÍ SE HODNÁ HOLKA, POSADÍ SE HODNÝ KLUK,

PAK SI OBA PĚKNĚ LEHNOU, LEŽÍ TIŠE, ANI MUK.

NA ZÁDÍČKÁCH LEŽÍ HOLKA, NA ZÁDÍČKÁCH LEŽÍ KLUK.

PAK NA BŘÍŠKA PŘEKULÍ SE, LEŽÍ TIŠE, ANI MUK.

NA BOBEČKU SEDÍ HOLKA, NA BOBEČKU SEDÍ KLUK.

PAK NA ŠPIČKY VYTÁHNOU SE, ZVEDNOU RUCE, ANI MUK.

Další říkanka s pohybem, kterou známe je:

ZATLESKÁME, ZADUPÁME, PLESKNEME SE DO KOLEN

ZARKÁME, ZAMÁVÁME, POPŘEJEM SI KRÁSNÝ DEN.

Říkanka:

KDYŽ JÁ SE NATÁHNU, AŽ NA STROP DOSÁHNU,

KDYŽ JÁ SE SKRČÍM, U ZEMĚ TRČÍM.

KDYŽ JÁ SI LEHNU, ANI SE NEHNU.

Písnička na svolávání do kruhu:

JEDNA, DVA, TŘI, ČTYŘI, PĚT, PODEJ MI SVOU RUKU HNED,

HOLKA, KLUK, HOLKA, KLUK, AŤ JE Z NÁS HNED PĚKNÝ KRUH.

Také nás tento týden nás navštívilo Divadélko s pohádkou o Zajíčkovi. Byla to velmi hezky zpracovaná pohádka, která byla hraná a zároveň zpívaná. Paní herečka zapojila do děje i děti. Moc je to bavilo.

Myslím si, že naše přátelství se prohlubují, a děti, které ještě trošku teskní po mamince, začínají být velmi šikovné. Pochopily, že se jim ve školce nic nestane a že zde najdou spoustu kamarádů, důvěru a oporu. Když něco potřebují, nebojí se požádat o pomoc hodné paní učitelky. Nezapomínejme však na to, že školka je místo, kde se děti hravou formou učí spoustu důležitých věcí, jako je sebeobsluha, samostatnost, tolerance a spoustu jiných věcí. Budeme se těšit na další krásné dny plných zábavy a radosti.

Nezapomeňte sledovat webové stránky a nástěnky, které jsou plné informací.

Také sledujte portál s fotografiemi, které jsou často doplňovány.

www.mstroubky.rajce.idnes.cz (heslo na vyžádání ve třídě)

Těšíme se na Vás 🙂 Vaše paní učitelka Miri

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *