BERUŠKY – CO UMÍ VÍTR A DÉŠŤ

Posted By on 17.11.2022

7.11. – 11.11.

K podzimu patří časté změny počasí. S dětmi se učíme tyto jevy pozorovat, popisovat a přizpůsobovat se jim. V rámci týdenního programu jsme pozorovali při procházce, co se děje v přírodě a v okolí kolem nás. Jak vypadá zorané pole, jak díky větru opadaly stromy, časté sychravé počasí a husté mlhy nás nutí přemýšlet o tom, jak se to stane, proč třeba prší, proč sněží atd… Na interaktivní tabuli děti shlédly krátký film o koloběhu vody v přírodě. Vysvětlili jsme si, k čemu se používá deštník a gumáky a jeden starý zapomenutý a smutný deštník ležel v koutě a byl smutný, tak jsme mu vyrobili kamarádky…dešťové kapky a pověsili si ho ve třídě.

Děti zaujala i básnička :

DEŠŤOVÉ KAPIČKY, DOSTALY NOŽIČKY,

BĚHALY PO PLECHU, DĚLALY NEPLECHU.

Pomocí klovatiny si děti vymalovaly děštníky a podle své fantazie si fixou dozdobily jejich povrch. Nalepili jsme je společně na papír, který děti válely přes bublinkovou folii.

Při grafomotorickém procvičování si děti vyzkoušely svislé čáry, které představovaly padající déšť z mraku a vodorovné čáry, jako když fouká velká vichřice. …FOUKÁ VÍTR, FOUKÁ, POTICHU SI BROUKÁ. ZPÍVÁ STROMŮM PÍSNIČKU, POCUCHÁ JIM HLAVIČKU.

Logopedické cvičení tentokrát spočívalo v tom, že musím děti rozfoukávat pingpongové míčky. Nejprve společně na koberci a potom ve dvojicích proti sobě. Zkoušeli jsme různou délku i intenzitu výdechu.

Chvilka foukání do větrníku děti také nadchla….

V pátek 11.11. slaví svátek Martin. Děti se seznámily s legendou o svatém Martinovi. Vyrobili jsme krásné dekorace do vitrínky u obecního úřadu i ke školce. Vyzkoušeli jsme jízdu na koních přes překážky a pobavili se o tom, jak se jmenují části koně ( hříva, kopyto, ocas…). Sněhu jsme se sice nedočkali, ale nám to nevadí a doufáme, že určitě napadne.

Také za námi přijelo divadlo s pohádkou “ O KOHOUTKOVI A SLEPIČCE“. Krásný příběh o tom ,že se máme se svými kamarády a blízkými dělit a nemáme být sobečtí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *