Týdenní téma u Berušek -„Indiáni“ (21.-25.2.2022)

Posted By on 25.2.2022

Období karnevalů a masopustů je oblíbenou činností snad všech dětí. Proto se ho nemůžeme nikdy dočkat. Děti a rodiče dostali úkol přichystat si masku. Letošní karnevalové téma bylo – „Indiáni“. A hned od pondělí jsme se začali seznamovat s indiánskou tématikou. Důležitým doplňkem pro indiána je dozajista „čelenka“. Barevná pérka a ozdoby jsou nutností.

Další důležitou součástí indiánského života jsou pokřiky, písničky, tanec, zaříkávání, lovení, postřeh a různé dovednosti. My jsme spoustu z těchto věcí vyzkoušeli. Naučili jsme se pokřik:

INDIÁNI RUDÍ, NIKDY SE NENUDÍ,

HOSA HEJ, JSEM INDIÁN ŠIKOVNEJ,

HOLA, HOLA, KOLA,

TONIKTUKA HEJ !!!!!!!!

Také jsme se naučili indiánskou říkanku:

KAŽDÝ SPRÁVNÝ INDIÁN,

POSTAVÍ SI TÝPÍ SÁM,

A DOKÁŽE STOPOVAT,

I S KOVBOJI BOJOVAT,

KOMU KOPÍ ZŮSTANE,

TAK TEN Z KOLA ODEJDE.

Společně jsme si zatančili indiánskou písničku s pohybem: „Malý indián“ (Míša Růžičková), zpívali písničku s kytarou „Indiánská rodina“ a naučili Indiánskou pohybovou hru: „Indiáni jdou“ (ta děti velmi bavila, postupně se zrychluje, až je úplně nejrychlejší)

INDI, INDI, INDI, INDI, INDIÁNI JDOU,

HALÍ, HALÓ, INDIÁNI JDOU.

MY SE, MY SE, MY SE, MY SE NEBOJÍME SE.

HALÍ, HALÓ, NEBOJÍME SE.

ŠEL PRVNÍ, ŠEL DRUHÝ, ŠEL TŘETÍ INDIÁN,

ŠEL ČTVRTÝ, ŠEL PÁTÝ, ŠEL ŠESTÝ INDIÁN,

ŠEL SEDMÝ, ŠEL OSMÝ, ŠEL DEVÁTÝ INDIÁN,

A TEN DESÁTÝ BYL POSLEDNÍ.

Vyrobili jsme si s dětmi indiánský totem a oheň, kolem kterého jsme celý týden tančili a kolem kterého jsme se scházeli a povídali si zajímavé věci. Také jsme relaxovali u indiánské ukolébavky „Hoho Watanay“. A každý správný indián má své Týpí…..

Děti věděly, že se indiáni živí lovem bizonů a jiné divoké zvěře. A to vše uloví lukem a šípy. My jsme si ve třídě ulovili jen samé dobroty.

A také jsme si vyzkoušeli střelbu z luku na terč, který nám půjčila do třídy Ninuška. Bylo to moc zábavné a tímto děkujeme rodičům od Ninušky za spolupráci a dobrý nápad 🙂

Každý indián má rád, když se pomaluje barvami, které mu pak zdobí jeho obličej 🙂

Také se rádi nazdobí indiánským náhrdelníkem, který jsme si vyrobili z papírového talířku.

Indiánská jména byla součástí našeho týdne a každý z nás si vymyslel to pravé 🙂 a myslím si, že si ho pamatuje dodnes.

Velký den nás čekal v úterý, kdy jsme šli společně se třídou Sluníček do haly a prožili si naplánovaný karneval. Čekaly na nás soutěže a plné dopoledne zábavy. Děti si odnesly talisman v podobě „Lapače snů“ a ve třídě je čekalo indiánské překvapení v podobě kornoutu se sladkou odměnou.

Děti si namalovaly indiánské týpí a vyrobily barevné totemy.

Na závěr týdne jsme si u ohně zahráli na rytmické nástroje, přivolali krásné počasí a hodně přátelství, také jsme si předávali vzkazy od Šamana – velkého náčelníka. Sladkou odměnu si děti zasloužily za stopování – musely najít tajné zprávy, kterých bylo celkem 8, zapamatovat si je a potom je napsat na svůj papír. Podle počtu zapamatovaných zpráv si pak děti zasloužily odměnu. Týden byl veselý a zábavný, děti si užily spoustu legrace, ale i se naučily spoustu nových věcí. Těšíme se na další týden. Vaše p. uč. Miri. (ostatní fotky na www.mstroubky.rajce.idnes.cz)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *