Květen u Berušek

Posted By on 10.6.2021

Měsíc květen nám začal slavnostní přípravou, protože všechny maminky měly svátek. A protože všechny děti mají své maminky nade vše rády, přichystaly jim krásné dárečky. Barevný zápich a krásnou zdobenou tašku. V týdnu od 3.-7.5. jsme si povídaly na téma „Moje maminka“ jak se která maminka jmenuje, co dělá, kde pracuje. A zdalipak ji někdo z dětí doma pomáhá? Také jsme zkoušeli maminku co nejvěrněji namalovat vodovými barvami. Hráli jsme si na maminky a tančili jsme taneček „Moje máma“ a zpívali písničku s klavírem.

V týdnu od 10.-14.5. jsme pokračovali v tématu „O rodině“. Přichystali jsme si společný domeček, ve kterém společně bydlí tatínek, maminka, děti, babička a dědeček. Většina dětí věděla, kdo je babička a dědeček, že je to maminka a tatínek maminky ….. kdo je teta a strýc už bylo složitější pochopit 🙂 Povídali jsme si, co všechno vidí naše očka…..říkanka „Co ta očka vidí“? Opakovali jsme dny v týdnu a zahráli si na „Ludvíka“ (hra s míčem). Následoval taneček „Beruško, půjč mi tečku“ a písnička s kytarou „Školáci“. Také jsme se naučili říkanku „Čím bych chtěl být?“ Zajímavou součástí našeho společného programu byla mladá paní praktikantka, která s námi strávila 14 dní společně v MŠ. Celým dalším týdnem nás provázelo téma „Zvířátka a jejich mláďátka“. Postavili jsme si imaginární ZOO, poskládali jsme papírového pejska a vyrobili jsme si zvířecí čelenky. Hráli jsme si na zvířátka, poznávali obrázky s mláďátky. Slyšeli jsme zajímavé zvířecí hádanky a procvičili při logopedické chvilce svůj jazýček. Součástí tohoto týdne bylo společné focení tříd a předškoláků na tablo. Kdo nezapomněl, donesl z domu fotografii se svým domácím mazlíčkem.

V týdnu od 24.5. – 28.5. jsme prožívali téma „Koloběh vody v přírodě“. Základním úkolem bylo, seznámit děti s vypařováním vody a opětovném navracení zpět na zem. Součástí výuky bylo i video o tomto tématu. Zajímavostí bylo pro děti tvoření duhy, nejen, že jsme ji skládali z pet vršků na velký společný arch papíru, ale také jsme si hrály s pokusy „co voda dokáže“. Zapouštěli jsme do barevných lentilek vodu, která nám poté udělala duhu, míchali jsme barvy, které samovolně stékaly do sklenic a rovněž vytvářely duhu a v neposlední řadě jsme nechaly na vodě plout květiny z papíru, které nám samovolně rozkvétaly. Výtvarná a pracovní činnost se zabývala prací s vodou. Zapouštěli jsme barvy do vody a tvořili duhu a foukali jsme mýdlové bubliny a vytvořili dešťové kapičky. Společně s písničkou „Rozvíjej se poupátko“ jsme zpívaly malému kvítku, které nám vykvetlo ve váze. Samozřejmostí bylo vypracovávání pracovních a grafomotorických listů na téma „voda“. Zábavou pak byla pohybová hra „Slunce, voda, blesk“. Společně jsme zpívali písničky a recitovali říkanky, ale to již bylo součástí přípravy na „Poslední zvonění“ na konec školního roku, ale to si necháme, jako překvapení 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *