BERUŠKY – MASOPUST

Posted By on 17.2.2023

13.2. – 17.2. 2023

Únorové dny znamenají pro mnoho domácností, že bude zabíjačka. My si s dětmi povídali o tom, jak se celý rok vykrmuje prasátko a potom, až je dost velké a nevejde se do chlívku, je potřeba uspořádat zabíjačku. V pohádce chaloupka na vršku jsme si prohlédli, co je na takovou zabíjačku potřeba nachystat. Naučili jsme se rozlišovat, co je to jitrnice, jelito, tlačenka, maso, klobásky atd….jednotlivé pojmy si děti vytleskaly a počítaly počet slabik v jednotlivých slovech. Přestože jsme v beruškách malincí, spousta dětí to zvládlo na jedničku. Společně jsme vyzkoušeli, jak máme šikovné ručky a jak dokážeme navléct špejli do otvorů v papírovém jelítku.

Potřebovali jsme si zopakovat, jak to umíme s nůžkami. Pro některé Berušky je to těžká a složitá činnost, proto prosím rodiče, aby čas od času s dětmi stříhali…ano, i s tak malými dětmi se učte stříhat !!

Období zabijaček provází pečení koláčů. My jsme si vystřihli z papíru kolo a dozdobili různými knoflíčky……tohle tvoření doprovázela masopustní říkanka :

TRUBKA TROUBÍ, VYTRUBUJE, S BUBÍNKEM NÁM OZNAMUJE

MASOPUST ZAS PŘIŠEL K NÁM, TEN REJ MASEK DOBŘE ZNÁM.

MEDVĚD S DĚTMI RADOST MAJÍ, MUZINAKTI K TANCI HRAJÍ.

Masopustní průvod s rejem všelijakých masek jsem dětem pustila z videozáznamu, aby si dokázaly představit o co jde. Během rozcvičky si všichni vyzkoušeli, jak se vodí medvěd a jak se chodí v průvodu. Muzikanti zahráli na trumpetu a bubínek. Pro děti jsme přichystali papírové škrabošky na vyzkoušení.

Prstíčky jsme procvičili pomocí plastelíny, ze které měly děti vymodelovat čuníky, koláčky a koblížky. Zapojíte – li fantazii, třeba něco poznáte.

Příští týden nás čeká velký karneval…. povídal dětem kašpárek. Hovořili jsme o tom, že musí s maminkou a tátou doma nachystat kostým. Na nás se tady kašpárci, které vyrobily děti smějí ze šňůrky u okna.

Ve čtvrtek jsme totiž byli v jednotě nakoupit suroviny na koblížky a všichni se těšili na pátek. Ráno děti s p. učitelkou zadělaly těsto, na topení nechaly kynout a potom rozválely, vykrájely a ve friťáku usmažily koblížky. Bylo jich přes stovku. Děti si mohly vybrat čím jim koblížek namažu…jestli nutelou, marmeládou nebo povidly a samozřejmě se šlehačkou. Všichni se olizovali až za ušima, protože se nám koblížky náramně podařily.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *