Berušky – téma „Rodina“

Posted By on 26.5.2023

Celé dva týdny nás provázelo téma o rodině. Nejen o mamince, tatínkovi a sourozencích, ale také rodině širší. Děti si uvědomovaly, kdo je to babička a dědeček. Že i naše maminka má maminku a tatínka, že i maminka byla jednou miminkem…..toto jsou všechno souvislosti, které si děti v předškolním věku ještě neumí uvědomit nebo představit. K tomu nám pomohly obrázky, fotky a povídání. Každý den na nás čekala nějaká zábava v podobě her, pracovních listů a pracovních činností. Děti se všeho zhostily na výbornou. Vše pro ně s radostí připravovala mladá paní učitelka – praktikantka Karolínka. S dětmi se učila, jak to v MŠ každý den chodí a zjistila, že je to sice zábava, ale že to vůbec není jednoduché 🙂 V pracovních činnostech si děti vyrobily maminky z plastelíny, také maminku malovaly pastelkami a nazdobily srdíčky. Poté si také vyrobily celou rodinu i se sourozenci. Naučily se písničku „Muzikantská rodina“

Umíme říkanku „Co ta očka vidí?“

CO TA OČKA VIDÍ, VIDÍ, VIDÍ, VIDÍ LIDI.

TÁTU, MÁMU, HOLČIČKU, DĚDU, KLUKA, BABIČKU.

SPOLU BYDLÍ V DOMEČKU, NA ZELENÉM KOPEČKU.

V dalším týdnu si pak děti povídaly o babičce a dědečkovi – zatančily si taneček „mazurku“ – Měla babka, čtyři jabka

Babičku a dědečka si děti taktéž vyrobily – využívali jsme různých pracovních technik – stříhání, lepení, práce s vatou a fixem.

Také jsme společně jeli do Tovačova do Základní školy umění, kde nám školáci zahráli hudební pohádku O Budulínkovi. Bylo to velmi krásné a všem se to moc líbilo.

Také jsme vycestovali na dlouhý, ale bezva školní výlet do Ostravy Vítkovic. Vydali jsme se již ráno autobusem a cestu jsme si užili. Po příjezdu jsme se nasvačili, abychom měli sílu a pak to začalo. Dvě hodiny zábavy. Děti měly možnost vyzkoušet si různé interaktivní koutky (lékař, restaurace, nahrávací studio, stavební oddělení, zubař, vodní laboratoř…..), také černočerné bludiště a zábavné prolézačky. Všem se to moc líbilo a myslím si, že je to super tip pro výlet s rodinou.

Zábavný týden rodiny jsme zakončili společnou akcí s rodiči na zahradě MŠ. Šikovné maminky a tatínci nám připravili báječné pohoštění, tatínci nám také pomohli s úpravou laviček a seskládáním trampolíny pro děti. Za odměnu si mohli zahrát fotbal a zavzpomínat tak na zahradě v MŠ na svá dětská léta. Maminky měly možnost vyrobit si s dětmi kamínek pro štěstí a plátěnou tašku. Kuchařinky, které donesli vlastnoručně upečenou dobrůtku si vysloužily řád zlaté vařečky. Všem jsme uvařili dobrou kávičku a nabídli lahodné osvěžení. Každá rodina pak dostala pochvalný list za odměnu a účast na akci a děti ještě dostaly malou odměnu. Celou dobu měly děti možnost na zahradě plnit dobrovolné úkoly tzv. „Rodinné stezky“ – některé děti zvládly všech 13 stanovišť.

Celé odpoledne jsme si báječně užili a sluníčko nám dokreslilo krásnou atmosféru.

Příjemný víkend přeje p.uč. Mirka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *